Wednesday, December 29, 2010

AFF Suzuki CUP 2010: Malaysia Menang?

Yes....itulah kenyataannya. Aku mengaku, aku antara yg skeptik dgn Pasukan Malaysia setiap kali mereka turun padang. Mana taknya, tak konsisten langsung! Jumpa pasukan kuat boleh menang, tup2 pastu jumpa team belasahan boleh kalah pulak. Semangat aku pada pasukan bola Malaysia luntur sedikit demi sedikit bermula pada tahun 90an hingga baru-barui ini. Tamparan hebat kepada aku ialah bila batch Azizul Abu Haniffa ramai yg kantoi jual game ( aku penyokong Peraf FC). Hero yg aku puja-puja rupanya....haih...

So bila berita tentang penyertaan Malaysia dalam AFF Suzuki Cup ni, aku macam...mehhh. Can't blame me, in fact many Malaysian pun rasa benda yg sama...kecewa bila kita beri harapan, dibalas dengan persembahan hambar.

Namun, last game Malaysia bertemu Indonesia di Bukit Jalil, well, yes kita menang 3-0...tapi bukan itu yg menarik perhatian aku, tapi corak permainan Malaysia! Young, energetic players under Coach Rajagobal show their maturity throughout the game! Corak serangan yg agak inventif membolosi barisan pertahanan Indonesia berkali-kali. Buat pertama kali, aku memuji permainan Malaysia.

Jadi menuju ke perlawanan akhir di Stadium Gelora Bung Karno, aku dah mmg 'hyped-up', dan ternyata perlawanan semalam tidak mengecewakan. Permainan penuh semangat kesukanan, dan pemain kedua-dua pasukan tidak mudah melatah atau respon bila dikasari...cam ni la baru pro! Walau Malaysia kalah game semalam, tapi still antara game terbaik aku saksikan oleh Pasukan Malaysia. Dan dari segi aggregatnya kita menang 4-2. Mungkin ini era kebangkitan bolasepak Malaysia? Aku tak mau terlalu berharap, tapi yes, aku berperasaan positif....

Well, I was proven wrong for doubting Malaysia...and I'm glad...

4 comments:

c i k h u h u said...

terima kasih AFF suzuki Cup krn bjaya dimenangi oleh Malaysia

;-D

Asrul "iLham" Sany said...

Malaysia pun dh makin best skunk...hohohoho

birudamai said...

Alhamdulillah penantian berakhir.
Aku bukan menanti kemenangan.
Tapi aku menanti permainan cantik.
Macam tak percaya apa yg aku tengok kat Bkt Jalil & malam semalam adalah permainan yg dimainkan oleh player-player Malaysia...
Mcm La Liga & EPL!

boyarque said...

agreed brutha and sistah!! XD